Ceaiul care are cea mai mare cantitate de vitamina C. Toamna și iarna, organismul trebuie să primească suficientă vitamina C, deoarece este principalul element de protecție a sistemului imunitar. Pe vreme rece, ar trebui să existe mai multe citrice în dietă.
„Doar o jumătate de pahar pe zi din această băutură acoperă norma zilnică”, spune Dr. Elena Solomatina.
„Lămâile și portocalele nu sunt lideri în ceea ce privește conținutul de vitamina C. Decoctul de măceșe conține mult mai mult decât sucul de la câteva lămâi, amintește nutriționistul Elena Solomatina.
CITEȘTE ȘI: De ce trebuie să consumi măceșe, mai ales proaspete: Cum întăresc imunitatea și reduc colesterolul
Pentru a obține necesarul zilnic de vitamina C, este suficient să bei doar o jumătate de cană de decoct de măceșe, subliniază specialistul.
Rezerve semnificative de vitamina C se găsesc și în ardei, varză murată și coacăze negre. Ultimul fruct este foarte util chiar și congelat.
Dr. Elena Solomatina mai adaugă că un alt element important, vitamina E, contribuie la o mai bună conservare a vitaminei C, așa că ar trebui să consumați ficat și ulei vegetal alături de varză, ardei, coacăze, măceșe și citrice.
Măceșul scade nivelul zahărului din sânge. De asemenea, scade nivelul colesterolului rău și poate reduce chiar și tensiunea arterială. Toate acestea se datorează cantității mari de polifenoli pe care o conțin fructele de pădure.
La risc de diabet, acest ceai poate juca rolul unui profilactic. Acesta vă permite să reduceți nivelul de glucoză și să normalizați procesele metabolice, precum și să îmbunătățiți funcționarea pancreasului prin promovarea procesului de formare a insulinei.
Îmbunătățirea stării pielii este un alt bonus. Beneficiile se datorează faptului că produsul conține o cantitate mare de vitamina C și alți antioxidanți eficienți. În plus, măceșele au proprietăți antiinflamatoare de vindecare a rănilor.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul care stimulează memoria și inteligența: Este plin de antioxidanți
În timpul sarcinii, măceșele vor ajuta la ameliorarea simptomelor de toxicoză. Și dacă beți ceai de măceșe în mod regulat, acesta ajută la întărirea sistemului imunitar și la combaterea răcelilor. Decoctul are, de asemenea, un efect diuretic, care ajută la tratarea umflăturilor, relatează actualno.com.
Măceșele sunt benefice și pentru copii. Acest lucru se datorează potasiului, care normalizează echilibrul apă-sare și ajută la normalizarea activității sistemului excretor. Pectina polizaharidă a plantei curăță organismul de substanțe nocive și promovează pierderea în greutate.